FOU
Vår vision
Samskapande för att möta byggbranschens utmaningar
För att möta byggbranschens komplexa utmaningar och bidra till en hållbar samhällsomställning, stärker vi kontinuerligt vårt arbete med forskning och utveckling.
Vi strävar efter att vår forskning ska vara direkt tillämpbar och värdefull för våra projekt genom att samarbeta nära med beställare, forskningsinstitut och branschaktörer. Vår roll skiftar – vi kan agera som projektpartner, verka via en beställare eller upprätta avsiktsförklaringar. På så sätt ökar vi både forskningens relevans och skapar hållbara relationer som driver arbetet framåt. Genom att prioritera prestigelös samverkan skapar vi plattformar där vi tillsammans kan utveckla lösningar för framtidens byggda miljö.
FORSKNINGSPROJEKT I URVAL
Praktiknära forskning som driver framsteg
Vår forskning och utveckling är starkt integrerad i våra affärsprocesser och fokuserar på innovation – både radikal och inkrementell. Den senare, som utvecklas nära våra projekt, är särskilt viktig för oss, eftersom den bygger på ett ständigt förbättringsarbete och engagerade medarbetare.
Vi har en tillåtande och innovativ arbetsmiljö där alla som vill får utrymme att bidra och driva förändring. Genom att skapa en plattform för nytänkande och affärsutveckling, strävar vi efter att möta både dagens och morgondagens krav i byggbranschen.
2024 - 2025
För att minska resursuttag och klimatpåverkan behöver vi öka återbruket inom byggbranschen. Fönster är resurskrävande att tillverka men svåra att återanvända. Detta projekt syftar till att ska ge beslutsstöd och verktyg för att bedöma fönsters kvalitet och renoveringsbehov för att säkerställa att de uppfyller ställda krav.
Projektet leds av RISE och drivs med stöd av, Energimyndigheten.
- Läs mer
2023 – 2027
Krook & Tjäder är med som part i ASSURE - Adaptation of urban Space through SUstainable REgeneration
RISE driver tillsammans med Lunds universitet/LTH, Malmö universitet och Uppsala universitet, Campus Gotland den praktiknära forskarskolan. Formas kommer att finansiera åtta doktorandprojekt som i nära samverkan med bygg- och fastighetsbranschen ska utveckla praktiknära kunskap om hållbar renovering och omvandling av fastigheter, kvarter och områden.
- Läs mer
2023 - 2025
CDCUL (Consumer Demand for Circular Urban Living) är ett internationellt forskningsprojekt lett av RISE i samarbete med Maastricht University, ZAG, Riksbyggen och MKB. Projektet syftar till att undersöka människors betalningsvilja för delningstjänster kopplade till bostäder, vilket kan främja en cirkulär ekonomi.
Genom en digital enkät och med stöd av Krook & Tjäders expertis inom bostäder och den byggda miljön säkerställs kopplingen till det byggda. I slutet av studien kommer vi att skapa visuellt material baserat på insikterna.
Projektet finansieras av Europeiska kommissionens Driving Urban Transitions Partnership och Formas.
- Läs mer
2023 – 2024
Tillsammans med UppsalaHem har vi utvecklat en Pop-Up för återbruk i Gottsunda, ett lager de själva byggt upp av produkter som demonterats i samband med löpande renovering och underhåll. Vi har bidragit med idéstöd och klimatberäkning av produkterna och projektet är ett samarbetsprojekt mellan UppsalaHem, Byggmästargruppen och Net Zero Cities.
- Läs mer
2023
Vinnovaprojektet ”Cirkulära Uppsala” syftar till att skapa testbäddar för cirkulär ekonomi genom lärande och spridning av kunskap. STUNS Hållbara Samhällen driver projektet tillsammans med Vasakronan, Atrium Ljungberg och Uppsala Kommun och vi deltar som beställarstöd åt Atrium Ljungberg.
- Läs mer
2022 - 2025
Forskningsprojektet syftar till att utveckla verktyg och system för att underlätta kvalitetsbedömning av återbrukbara produkter och förbättra samarbetet mellan aktörer i återbruksprocessen. Krook & Tjäder bidrar med expertis inom arkitektoniska, kulturhistoriska och estetiska värden samt utbildning inom återbruk.
Projektet, som leds av RISE och genomförs inom RE:Source, finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, med deltagande från bland andra Västerås stad, Ragn-Sells och Stena Fastigheter.
- Läs mer
2022 – 2024
I det Vinnova-finansierade projektet The Local Hub deltog vi tillsammans med Uppsala Kommun, Beteendelabbet, Björklinge Centrum och STUNS i arbetet med implementerandet av en tillfällig pop-up arbetshub i Björklinge. Detta gjordes för att testa och utvärdera hur en sådan verksamhet kan utformas och drivas och hur den på sikt kan minska antalet bilresor från landsbygderna till staden.
- Läs mer
2022 - 2023
Med HSB Living LAB som testbädd har vi studerat hur de boendes påverkas av att vi under tre månaders tid placerade intensiv grönska i deras bostäder. Studien visar på en ökning av emotionellt välmående och detta har följts upp med intervjuer och enkäter. Luftkvaliteten har mätts löpande och allt har sammanställts i en rapport.
- Läs mer
2021 -
Vi har löpande engagerat oss i Make a Move – en långsiktig satsning för ökad rörelse och förbättrad hälsa i Västra Götaland.
Genom ett samarbete mellan aktörer från olika samhällssektorer sprider vi kunskap och skapar konkreta insatser för ett mer rörelserikt samhälle. Detta projektleds av RF-SISU Västra Götaland med stöd från Västra Götalandsregionen.
I fokus
Kultur som förverkligar idéer och möjligheter
– Krook & Tjäder drivs av alla som vill utveckla, utvecklas, leda och förändra, berättar IngaKarin Sundqvist, arkitekt och ansvarig för Forskning och Utveckling. Vårt framgångsrecept ligger i vår entreprenöriella kultur där vi vill lyfta fram våra medarbetares individuella ambitioner och idéer, vilket understöds av ett närvarande ledarskap.
Tillsammans med Kristina Mjörnell, affärsområdeschef för Samhällsbyggnad på Rise och styrelseledamot på Krook & Tjäder berättar IngaKarin om hur vi gör för att få det att hända - hur vi hittar nya vägar för de utmaningar som byggbranschen står inför!
Forskningsprojekt i urval
CDCUL
CDCUL (Consumer Demand for Circular Urban Living) är ett multinationellt forskningsprojekt lett av forskare vid RISE, i samarbete med Maastricht University, Slovenian National Building and Civil Engineering Institute (ZAG), Riksbyggen och MKB. Syftet är att undersöka om människor i Europa är villiga att betala för delningstjänster kopplade till sin bostad, vilket kan främja en cirkulär ekonomi.
Studien genomförs som en digital enkät och med Krook & Tjäders kunskap kring bostäder och den byggda miljön säkerställer vi kopplingen till det byggda. I slutet av studien kommer vi att ta fram den ett visuellt material till de insikter som görs i studien.
Projektet finansieras av Europeiska kommissionens Driving Urban Transitions Partnerships och av Formas.
Forskningsprojekt i urval
Bygg med bättre begagnat
Vi vill öka mängden återbruk men vi saknar möjligheten att välja certifierade, granskade och kvalitetssäkrade återbruksprodukter. Resultaten från detta forskningsprojekt kommer vara användbart i olika skeden av återbruksprocessen. Resultaten bidrar också till ökad förståelse för hur samarbete mellan olika parter i processen behöver se ut.
Projektet löper fram till december 2024 under ledning av RISE Research Institutes of Sweden tillsammans med: Västerås stad, Nynäshamnsbostäder, Akademiska Hus, Tyréns AB, Ragn-Sells, Palats, Loopfront Sverige, Stena Fastigheter, IVL och Krook & Tjäder. Projektet har fått stöd av RE:Source som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
”Vår drivkraft är att utveckla metod och kunskap i gränssnittet mellan innovation, arkitektur och hållbarhet”
Är du nyfiken och vill veta mer?
Kontakta mig!