Praktiknära forskning och utveckling på Krook & Tjäder

Datum

2024.10.16

På Krook & Tjäder arbetar vi med praktiknära forskning för att hitta nya vägar för de utmaningar som byggbranschen står inför. Genom vår kultur bygger vi en innovativ arbetsmiljö och ett företag med hög kollektiv intelligens. Kristina Mjörnell, affärsområdeschef för Samhällsbyggnad på Rise och styrelseledamot på Krook & Tjäder och IngaKarin Sundqvist, arkitekt och ansvarig för Forskning och Utveckling på Krook & Tjäder berättar hur vi gör för att få det att hända!

Kristina Mjörnell, affärsområdeschef för Samhällsbyggnad på Rise och styrelseledamot på Krook & Tjäder och IngaKarin Sundqvist, arkitekt och ansvarig för Forskning och Utveckling på Krook & Tjäder
"Vårt framgångsrecept ligger i vår entreprenöriella kultur där vi vill lyfta fram våra medarbetares individuella ambitioner och idéer, vilket understöds av ett närvarande ledarskap."
IngaKarin Sundqvist medarbetare arkitekt Krook & Tjäder Göteborg
IngaKarin Sundqvist

Arkitekt och ansvarig inom FOU

Krook & Tjäder har en kultur där vi arbetar bottom-up och ser mångfald och olika synsätt som avgörande för att möta de utmaningar som byggbranschen står inför.

– Krook & Tjäder drivs av alla som vill utveckla, utvecklas, leda och förändra, berättar IngaKarin. Vårt framgångsrecept ligger i vår entreprenöriella kultur där vi vill lyfta fram våra medarbetares individuella ambitioner och idéer, vilket understöds av ett närvarande ledarskap.


Klimatomställning och innovation

Krook och Tjäders kultur ligger även till grund för vårt breda arbete med forskning och utveckling. Om vi ska klara klimatomställningen och följa de färdplaner vi antagit så måste vi ta hjälp av innovation.

– Dagens tekniker och metoder räcker inte för att nå klimatmålen, menar Kristina. Vi måste ändra vårt arbetssätt och våra affärsmodeller. Arkitektur handlar nu om att gestalta framtidens livsrum och skapa en hållbar framtid, då spelar forskning en central roll.

Krook & Tjäder har ett brett fokus på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Vi prioriterar idag forskning inom transformation av byggd miljö, olika cirkulära utmaningar och läkande arkitektur. Satsningen inom Forskning och Utveckling har lett till en tydlig ökning av uppdrag där det bedrivs forskning och utveckling, varav flertalet är externt finansierade forskningsprojekt.


Praktiknära forskning i byggbranschen

Som ett av Nordens största arkitektkontor vill vi vara i framkant och göra skillnad.

– Vi tror på den så kallade inkrementella innovationens kraft. Det betyder att vår utveckling måste ske stegvis och tillsammans i vårt dagliga arbete. Det är så vi uppnår en långsiktig förändring, menar Kristina.

– Därför har vi valt att fokusera på praktiknära forskning med de utmaningar som byggbranschen står inför. Som arkitekter och konsulter åt samhällsutvecklande företag känner vi detta inifrån i vårt dagliga arbete i projekten, tillägger IngaKarin.

På Krook & Tjäder prioriterar vi projekt där vi kan samfinansiera forskning med våra partners och beställare.

Med den praktiknära forskningen kan vi skapa relevanta kunskap som gynnar både oss och hela branschen.


Tillsammans i genomförande

Vi vill vara där kunskapen finns, både i våra projekt och genom samarbeten med akademin, lokalt och globalt.

– Ett exempel är Formas-projektet 'CDCUL', där vi jämför synen på delningstjänster i tre europeiska länder med syfte att få det att implementeras i större skala, säger Kristina.

– Eller ”Reduction RoadMap” säger IngaKarin, där ställer vi frågan, tillsammans med Wingårdhs och Chalmers, om vi verkligen når Parisavtalet med de gränsvärden för byggnation som Sverige satt idag?

– Ytterligare ett projekt är BoLokal, där vi tittat på potentialen att bygga om tomma kontor till bostäder och forskarskolan ASSURE där doktoranderna får möjligheten att studera utmaningar med konvertering av byggnader från praktiska exempel, fortsätter Kristina.

Forskning och utveckling är inte bara något vi gör, det är en integrerad del av hur vi på Krook & Tjäder bygger framtidens samhällen.



Vill du veta mer om hur vi jobbar är du välkommen att kontakta:

IngaKarin Sundqvist, arkitekt och ansvarig för FoU på Krook & Tjäder.

ingakarin.sundqvist@krook.tjader.se

+4672 164 98 15

Bildtext:

Nyrenoverade Comfort Hotell Panorama med design av Krook & Tjäder. Comfort Hotell Panorama är även ett projekt som ligger till grund till delar av forskningen i forskarskolan ASSURE där Krook & Tjäder är delaktiga.
Kristina Mjörnell, affärsområdeschef för Samhällsbyggnad på Rise och styrelseledamot på Krook & Tjäder och IngaKarin Sundqvist, arkitekt och ansvarig för Forskning och Utveckling på Krook & Tjäder.

Fler nyheter

Se alla