Hållbarhet
Vår vision
Med arkitektur driver vi utvecklingen mot goda och klimatpositiva miljöer
På Krook & Tjäder agerar vi på våra gemensamma samhällsutmaningar och möter dem tillsammans med våra kunder och samarbetspartners. Vi bidrar med kunskap kring hållbar arkitektur för att hitta lösningar, likväl som nya affärsmöjligheter.
Agenda 2030 ger den helhetsbild av hållbarhet där ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet är integrerade.
Vi arbetar med hållbarhetsfrågor strategiskt, systematiskt och med stort engagemang på individnivå. Det är i projekten vi kan påverka och göra mest skillnad och där vi kan omsätta ord till handling.
vårt erbjudande
Systematiskt hållbarhetsarbete
I vår uppdragsprocess kartlägger vi uppdragets mest betydande hållbarhetsaspekter. Vi har ett systematiskt arbetssätt för implementering och verifiering. Liksom varje projekt är unikt med sina förutsättningar är också de viktigaste hållbarhetsaspekterna unika.
Vi vill lägga fokus på de aktiviteter som ger mest effekt kopplat till våra gemensamma samhällsutmaningar och som samtidigt har en hög genomförandegrad.
Utforska ett urval av våra tjänster inom hållbarhet.
Vi utgår från befintligt oavsett skala, materialitet eller kulturhistoriska värden. Cirkulär arkitektur handlar om att minska användandet av våra gemensamma resurser, men också att bevaka vårt kulturarv och de värden som finns i det redan byggda. Vi kan inventera, värdera, hantera och använda oss av återbruk i olika typer av uppdrag.
Med LCA, livscykelanalysen, analyserar vi hur utsläppen kan reduceras genom hela projektets livscykel. Vi kan göra beräkningar av olika typer av uppdrag och i olika skeden beroende på behov; allt från stadsbyggnad, landskap, återbruk, ombyggnad och nybyggnad till inredning. Vi kan också vara behjälpliga för målsättning i linje med t.ex. Parisavtalet.
Vår ambition är att gestalta för allt liv, inte enbart för människan, utan även för djur och växter, med övertygelsen om att detta i längden ger stora vinster, både hållbara och ekonomiska, för enskilda projekt och samhället i stort.
Vi kan analysera och kartlägga naturvärden och ekosystemtjänster, samt föreslå lösningar i olika typer av projekt.
För att skapa socialt hållbara livsmiljöer behövs förståelse för invånarnas och användarnas behov och förutsättningar. Denna kunskap tar vi fram genom olika typer av analyser och dialogprocesser. Med utgångspunkt i kunskapsunderlaget och relevant forskning utformar vi städer, byggnader och platser för att passa många människors olika behov.
Krook & Tjäder erbjuder specialistkunskap och arkitekttjänster för socialt hållbar utveckling inom flera olika områden. Vi erbjuder stöd genom Processledning och Metodutveckling för att tillsammans med våra kunder formulera sociala hållbarhetsmål och staka ut vägen fram till realiserad verklighet.
För att hållbarhet ska bli en viktig förutsättning och utgångspunkt i alla projekt behöver vi göra det tillsammans. Genom att integrera klimatfrågan i det övergripande projektmålet tillsammans med övriga aktörer i projektet kan vi gå från ord till handling och säkerställa att målen uppfylls.
Hur kan vi styra våra projekt i en mer hållbar riktning? Genom att använda oss av vårt hållbarhetsverktyg LOG, kan vi redan i ett tidigt skede skapa en tydlig riktning i uppdraget, vilket säkerställer måluppfyllnad och genomförande. Med LOG identifierar vi vilka hållbarhetsaspekter som är viktigast för varje uppdrag tillsammans med övriga aktörer i projektet. Samskapande förankrar våra val och ger starkare driv i genomförandet.
Vi behöver förebygga och hantera de risker som tillhör ett förändrat klimat. Vår befintliga bebyggelse och det vi bygger nytt behöver kunna hantera större vattenmängder, varmare temperaturer och hårdare vindar.
Vi kan via parametrisk design simulera dagvattenvägar och vindförhållanden
Vi kan göra simuleringar och titta på strategier för att undvika övertemperaturer.
Vi kan ge förslag på blågröna strukturer och omhändertagande av dagvatten
För att trivas och må bra i våra byggnader behöver vi säkerställa ett bra inneklimat. Vi kan simulera energi, solvärmelast och dagsljus, men vi kan också erbjuda tjänster inom fuktsäkerhet.
Vi har gedigen erfarenhet att jobba med träbyggnad från start till mål. Vi har flera träbyggnadsprojekt både färdigställda, under uppförande och på våra ritbord.
Utvalda projekt
Se alla
I fokus
Krook & Tjäder Hållbarhetsrapport
Syftet med denna hållbarhetsrapport är att kartlägga och ta fram underlag för hur hållbar vår verksamhet och affär är. Vi vill synliggöra vad vi gör för att öka fokus internt och externt.
Genom att sammanställa och dokumentera skapar vi medvetenhet och ger oss själva möjlighet att ta ytterligare kliv.
I FOKUS
EU:s gröna giv för gemensam riktning
- För att nå klimatmålen behövs innovation och samverkan, men också ökad styrning mot hållbara projekt. Detta exemplifieras genom EU:s gröna taxonomi, berättar Malin Sjölund Olsson, hållbarhetsstrateg. Taxonomin påverkar i högsta grad våra beställare och deras projekt och på Krook & Tjäder har vi både kunskap, verktyg och vilja att stötta dem.
Ett handfast exempel är vårt hållbarhetsverktyg LOG som effektivt kan mappa projekten mot både EU-taxonomin, Agenda 2030 och 15 miljöcertifieringar. Verktyget identifierar vilka hållbarhetsaspekter som är centrala i projektet med syfte att driva och kvalificera arbetet i rätt riktning.
Hållbarhetsverktyget LOG
I FOKUS
Reduction Roadmap för Sverige
Vetenskapligt baserade gränsvärden för byggnaders utsläpp är en nödvändighet för att byggbranschen ska ta sitt ansvar i linje med Parisavtalet. Men styr Boverket verkligen mot Sveriges klimatlöfte?
- Med initiativet Reduction Roadmap har vi tagit fram en modell med gränsvärden, baserad på IPCC:s rapporter och med scenarier för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 respektive 2 grader, berättar Maria Tjäder, ingenjör och hållbarhetsspecialist. Med modellen vill vi starta en diskussion om Boverket verkligen styr mot vårt klimatlöfte i Parisavtalet.
Reduction Roadmap Sverige utgår från det danska initiativet med samma namn. Maria, en av initiativtagarna till den svenska tillämpningen, berättar gärna mer.
Samverkan
Medlemskap och antagna färdplaner
Samhällsbyggnadsbranschen står i dag för en stor del av vår klimat- och resurspåverkan, men påverkar också människors och andra arters livsmiljöer. För att kunna lösa de utmaningar vi står inför krävs samarbete mellan en mängd aktörer.
Krook & Tjäder är medlemmar i ett antal branschorganisationer som driver på omställning mot en mer hållbar byggbransch. Vi är aktiva i arbetsgrupper och driver hållbarhetsfrågor tillsammans med andra.
Vi har antagit:
- Läs mer
Sweden Green Building Council är Sveriges ledande medlemsorganisation för hållbart samhällsbyggande. Genom certifiering, utbildning och opinionsbildning arbetar vi för ett samhälle som gynnar både människor och miljö.
- Läs mer
CCBuild är samhällsbyggnadsbranschens arena för cirkulärt byggande. Vi växer stadigt och har idag över 170 anslutna aktörer. Vi samarbetsparter i CCBuild vill stärka marknaden för cirkulära tjänster och produkter samt etablera arbetssätt i linje med cirkulära principer.
- Läs mer
Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram som jobbar för missionen Klimatneutrala städer 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser.
- Läs mer
En arena för att accelerera klimatomställningen. På Klimatarena Stockholm samarbetar företag, offentliga aktörer och akademi för en klimatdriven verksamhetsutveckling i Stockholms län. Krook & Tjäder deltar bland annat i strategigruppen genom Julia Hansson, arkitekt.
- Läs mer
Uppsala klimatprotokoll samlar företag, offentliga verksamheter, universitet och föreningar som vill göra konkreta framsteg för ett klimatomställt Uppsala. Våra medlemmar går före och visar hur samverkan bidrar till att öka takten i klimatarbetet.
- Läs mer
LFM30 är ett lokalt initiativ för att skapa en geografisk spelplan för att påskynda bygg- och anläggningssektorns klimatomställning och genomförande av Agenda 2030.
- Läs mer
På Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande samarbetar bygg- och fastighetsbranschen med staden och forskningssamhället för att minska branschernas klimatpåverkan. Vi arbetar behovsdrivet kring alla tänkbara utmaningsområden för att möjliggöra en omställning till en klimatneutral byggbransch.
- Läs mer
Nätverk för hållbar verksamhetsutveckling. Medlemmar från näringslivet, offentliga verksamheter, ideella föreningar och akademin ges chansen att träffas, utbyta erfarenheter och inspirera varandra i sitt arbete med hållbar utveckling.
- Läs mer
EMC är ett halländskt medlemsnätverk som ger inspiration och skapar möjligheter för hållbar affärsutveckling. Utifrån våra medlemmars behov erbjuder vi utbildning, processledning, rådgivning och en plattform för erfarenhetsutbyten.
- Läs mer
Cmb är en dynamisk prakademi - en organisation som verkar i mellanrummet mellan praktiken. I cmb:s fall företag och organisationer som arbetar med samhällsbyggnad i praktiken såsom byggföretag, konsultbolag, byggherrar och fastighetsägare, installations- och specialföretag samt statliga och kommunala bolag och myndigheter – och akademin representerat av forskare, lärare och studenter vid universitet.
- Läs mer
Återbruk Väst är ett nätverk i Västra Götalandsregionen med fastighetsägare, arkitekter, konsulter, byggentreprenörer, offentliga aktörer och forskare som vill hitta metoder för att skala upp återbruket inom byggsektorn till en industriell nivå. Det är ett lokalt nätverk för aktörer som är med i CCBuild.
- Läs mer
REbygg är en återbrukshubb för byggindustrin med fokus på återbruk av byggmaterial för lokalanpassningar. Genom att erbjuda högkvalitativt återbrukbart material vill initiativet, tillsammans med partners, minimera avfallmängderna och främja hållbart byggande.
Vår kunskap
Kraften i teamet
För att säkerställa ett tydligt klimatfokus genom hela projektet har vi hållbarhetssamordnare som leder arbetet med att identifiera projektets viktigaste hållbarhetsaspekter men även samordna implementering och granska inför leverans. Vid behov tar vi även in specialister som stöd i våra uppdrag, vilket bidrar med samordning, kunskap, dokumentation och verifiering av våra processer.
Krook och Tjäder har erfarenhet av att arbeta med de vanligaste förekommande certifieringssystemen i Norden. Vi har certifierade och utbildade medarbetare som kan stötta i processen exempelvis BREEAM, Citylab och Miljöbyggnad.
Vi utför även en mängd analyser för att möta kraven i certifieringarna som Dagsljusanalys, Utblick, Klimatberäkning, Livscykelkostnadsanalys (LCC) med mera.