Digitala tjänster
Vårt erbjudande innebär tillgång till metoder, experter och digitala tjänster som säkerställer att projektets viktiga frågor integreras i hela processen och in i gestaltningen.
Databaserat
Generativ design och analys
God arkitektur förutsätter att beslut är grundade i mätbar data och att vi använder den på bästa möjliga sätt i vårt gestaltningsarbete.
Generativ design och analys innebär att vi som arkitekter tar hjälp av algoritmer och programmering för att formge och analysera på ett effektivt sätt. Med våra egenutvecklade verktyg kan vi utgå från stora mängder data tex. väderdata, trafikdata, topografisk data m.m. för att styra projekten mot tydligt definierade mål. Verktygen används kontinuerligt för att utvärdera och analysera resultaten på ett sätt som hade varit svårt och tidskrävande att utföra manuellt.
FÖRDELAR:
Komplex analys av allt från dagsljus, area, siktlinjer, regnvattenvägar, LCA och buller till geometriska aspekter så som mönster, topografier, tillverkningstoleranser m.m.
Snabbt och enkelt kunna generera ett stort antal designalternativ på kort tid. Möjligheten att utvärdera och kvantifiera många alternativ på ett effektivt sätt.
Möjligheten att snabbt modellera komplex geometri med matematisk precision. Från skiss till tillverkning.
Möjligheten att automatisera informationsöverföring mellan olika program. Ökad kompatibilitet.
Mätbarhet
Simuleringar & beräkningar
Tillgången till stora mängder data och möjligheten att med allt starkare datorkraft analysera och beräkna projektförutsättningar gör det möjligt för oss som arkitekter att balansera form och funktion på bästa möjliga sätt.
Med databaserad design och analys kan arkitekten komma in tidigt i processen och snabbt bilda sig en uppfattning om projektförutsättningar och möjligheter utifrån konkret mätbar data. Genom att simulera och beräkna i ett så tidigt skede som möjligt, när ändringar och justeringar fortfarande inte hunnit bli kostnadsdrivande, kan vi spara tid och strömlinjeforma byggprocessen.
Vi använder egenutvecklade analysverktyg och andra branschledande verktyg. Vi har även möjligheten att utveckla projektspecifika analysverktyg i enskilda projekt med mer eller mindre unika förutsättningar.
Vi räknar ut klimatpåverkan från byggnaders och anläggningars alla livscykelskeden genom metoden livscykelanalys (LCA). Vi kan också beräkna framtidsscenarion och sätta mål i linje med Parisavtalet.
Våra egna verktyg kan ge en tidig indikation på hur olika val av material, byggnadsstomme m.m. påverkar byggnadens klimatavtryck. I senare skeden kan vi göra mer detaljerade jämförelser.
Vi erbjuder självklart klimatdeklarationer - det utförs smidigt då vi automatiskt kan få ut materialmängder ur våra modeller.
Våra egna verktyg kan ge en tidig indikation på hur olika val av material, byggnadsstomme m.m påverkar byggnadens kostnader över livscykeln. I senare skeden kan vi erbjuda mer detaljerade jämförelser.
Vi utför detaljerade energiberäkningar i programmet IDA ICE. Vi kan också studera formfaktor och klimatskalets prestanda i ett tidigt skede.
Vi analyserar dagsljusfaktor, solljus och bländning för bygglov och certifieringar. Vi gör också tidiga analyser för att underbygga designval.
Vi analyserar vind på platser och runt byggnader.
Vi analyserar hur vatten rör sig i landskapet.
Verktyg för att beräkna och visualisera utblick och siktlinjer från en eller flera byggnader mot olika objekt, t.ex en sjö, en park eller ett landmärke. En möjlighet att kvantifiera vyer och utblickar samt att optimera byggnadsutformning utifrån dessa kvaliteter. Vi analyserar utblicksvyer för t.ex. BREEAM-certifiering.
Vi analyserar solvärmelast för att skapa ett gott inneklimat.
Vi analyserar placering och vinkel för solceller, för bästa möjliga effekt.
Vi analyserar hur bebyggelse placeras för att minimera schaktning och utfyllnad.
Vi tar fram effektiva parkeringar genom att med programmering analysera många lösningar.
Vi kan enkelt få ut area och volym från modeller. På större skala görs det med hjälp av programmering.
"Arbetssättet är särskilt betydelsefullt i tidiga skeden då ändringar och justeringar fortfarande inte hunnit bli kostnadsdrivande."
Hör gärna av dig så berättar vi mer.
Digital modellering
BIM
Genom BIM sammanför vi teknik, process och organisation, vilket idag är en förutsättning i vårt arbete men även som en kvalitetssäkring av våra handlingar. På Krook & Tjäder ligger användandet av BIM till grund för alla typer av projekt och skalor.
Vårt erbjudande inom BIM innebär bland annat tillgång till projektanpassade BIM-manualer, samordningsansvar, kostnads- och kvalitetsstyrning och inte minst kompetens samt en gemensam målbild inom området.
Vi erbjuder olika nivåer av modellering och samordning beroende på behov och skede i projektet. Modellen ska även vara en databas i förvaltningsskedet och lägga en grund för nästa steg t.ex. vid ombyggnad, återbruk av material m.m. Vårt arbetssätt och våra modeller är uppbyggda för att enkelt kunna ta ut materialmängder för t.ex. Klimatberäkning eller Livscykelkostnad (LCC).
Bildens betydelse
Visualisering
Bilden är vårt sätt att kommunicera, berätta och gestalta.
Gestaltning av arkitektur skapar förutsättning för bättre platser för människor. Genom att låta visualisering vara en central del av designprocessen kan vi nå längre – allt oftare är det bilden som för projektet vidare. Visualisering bidrar till en gemensam målbild som gör det lättare att enas kring viktiga värden och ekonomiska förutsättningar, men även se nya lösningar.
Bilden ger en gemensam referens och kan bidra till att räta ut frågetecken och ta oss snabbare till beslut. Visualisering bidrar helt enkelt till en hållbar gestaltning som kan sträcka sig över tid och rum.
På Krook & Tjäder arbetar vi med bilder inom alla våra kompetensområden och i olika skeden av byggprocessen. Vi arbetar med såväl bilder som filmer och visualiserar med hjälp av olika VR-tekniker. Vi gör allt från tidiga idéskisser och visionsbilder till säljmaterial för kund.