Borås
Simonsland
Simonsland, ett av Borås idag mest spännande och levande stadskvarter har under ett drygt decennium genomgått en omfattande transformation - från slutet och privat till öppet och inkluderande.
Det tidigare industriområdet beläget i den anrika textilstaden stod för inte många år sedan öde med övergivna fabriker från textilproduktionen. Med anor från 1800-talet och framåt och med en dominans av funkisarkitektur var området en slumrande skönhet som väntade på att få nytt liv.
En transformation i flera etapper
Krook & Tjäder har haft ett omfattande uppdrag på platsen sedan 2010 då arbetet med förvandlingen påbörjades. Arbetet har pågått i flera etapper och syftat till att återuppväcka Simonsland till en given ledande mötesplats i branschen, nationellt och internationellt och ett textilt centrum - Textile Fashion Center.
Den första etappen i projektet bestod av den sk. fabriken och utfördes i nära samarbete med SWECO. I uppdraget rymdes förutom yttre gestaltning av husen även bland annat Textilmuséet, Marketplace, Drivhuset, Espira, Proteko, Almåsgymnasiet, Yrkeshögskolan, Nordiska Designskola och många fler.
Etapp 2 som avslutades 2019 bestod av det som kallas Hus 1 och omfattar bland annat Borås Kulturskola, Friskis och Svettis, Åklagarmyndigheten, Effektiv bemanning, Adwise och Polisutbildningen vid Högskolan i Borås. I samma byggnad finns även Navet, E&Y, Sjuhärads kommunalförbund och Evry beläget varav samtliga har inrymts i Krook & Tjäders uppdrag på platsen.
I det vackra Pumphuset på platsen ligger idag också fastighetsägaren Kanicos huvudkontor som förvandlats och förädlats av Krook & Tjäders arkitekter och inredningsarkitekter. Här ligger också kvarterskrogen Pumphuset belägen i bottenvåning som togs fram i samarbete med Stylt Trampoli.
Ett stadskvarter för nya möten och innovation
Efter sina första dryga 10 år av transformation inrymmer Simonsland idag alltifrån textilmuséum, textilhögskolan och gym till kontor, co-working och inkubator. En tydlig målsättning i projektet har varit att samla näringsliv och olika verksamheter för att skapa ett kreativt kluster för utveckling och innovation.
Förvandlingen har utförts i tätt samarbete med fastighetsägaren, hyresgäster, kommunen och Stadsantikvarien och hela projektet genomförs i hållbarhetens tecken. Målet har varit en ”försiktig renovering” där byggnaden moderniseras, men dess historia bevaras. Byggnadsdelar har i stor utsträckning tagits tillvara och befintliga detaljer lyfts varsamt fram.
Resultatet - ett nytt stadskvarter som andas historia och som kommer att stå ytterligare minst 100 år.
Krook & Tjäders uppdrag på Simonsland fortsätter och visionsarbete och förstudier pågår till detaljplanen för Etapp 3 där hotell, kontor och parkeringshus planeras.
Fotograf: Felix Gerlach
Relaterade projekt
Se alla
Relaterade tjänster
Kulturmiljö
Krook & Tjäder erbjuder ett brett spektrum av tjänster inom kulturvärden, från 1800-talets byggnader, och ibland äldre än så, till de mer moderna från 1980-talet. Tillsammans med våra uppdragsgivare tar vi fram underlag för att bevara, vårda och utveckla byggnader och miljöer.
Stadsbyggnad
Vi tror på en visionsdriven process med tät samverkan mellan byggaktörer, myndigheter och allmänheten för att bygga en bättre och mer hållbar stad.
Transformation
Genom transformation kan vi anpassa och återbruka befintliga strukturer för att möta samtida behov samtidigt som vi ser till att strukturernas arkitektoniska arv och värden bevaras.