Törnby, transformation

Törnby, Uppsala

Pronordic huvudkontor

KundPronordic

PlatsTörnby, Uppsala

KategoriInredningsarkitekturKontorTransformation

För ett par år sedan förvärvade Pronordic en fastighet i Törnby, strax utanför Uppsala, för att skapa sitt huvudkontor. Området var tidigare ett forskningscenter för SLU och har även en äldre historia som Carl von Linnés prebendegård från 1700-talet. Idag passerar Linnéstigen strax utanför.

Törnby, transformation

Målet var att skapa en inspirerande arbetsmiljö som kombinerar kontorsutrymmen, mötesrum och sociala ytor. Träning, lek och umgänge – både inomhus och utomhus – är viktiga inslag, och den naturnära miljön erbjuder bland annat promenadslingor, padelbana och laddstationer för elbilar.

Byggnadens historia och den lantliga omgivningen med vidsträckta sädesfält in på knuten var centrala inspirationskällor för projektet som innefattade en ombyggnad med koncept för färgsättning och material, samt inredning. Fokus var att skapa en miljö som både reflekterar platsens historia och samtidigt möter dagens behov för ett modernt kontor.

Törnby, transformation
Törnby, transformation

Återbruk var en bärande idé i projektet. Genom att inventera Pronordics befintliga möbler renoverades och gavs äldre objekt nytt liv. Den specialsnickrade soffan kläddes om i Tärnsjöläder, och mötesstolar restaurerades för att passa den nya miljön och förlänga deras livslängd.

Törnby, transformation

Från början fanns en tydlig ambition att minska miljöpåverkan, och möbler som behövde kompletteras införskaffades i första hand från andrahandsmarknaden. Samarbeten med leverantörer specialiserade på återbruk gjorde det möjligt att hitta funktionella och estetiskt tilltalande möbler.

Färger som dämpade grå och bruna nyanser blandades med grönt och blått för att harmonisera med naturen, medan naturliga material som trä, läder och linne gav rummen en varm och tidlös känsla.

Törnby, transformation
Törnby, transformation

Lokalproducerat hantverk spelade också en viktig roll, exempelvis i det stora mötesbordet som tillverkades av en lokal smed och snickeri, samt platsbyggda träpaneler av rundstav.

Projektet har resulterat i en arbetsmiljö som både uppfyller dagens krav och bevarar byggnadens historiska värde. Genom att prioritera återbruk har en hållbar arbetsmiljö skapats som har en stark koppling till platsens historia och natur.

Törnby, transformation

Relaterade projekt

Se alla

Relaterade tjänster