Göteborg
Kaserntorget 6
Kaserntorget 6 är en funkisbyggnad från 1930-talet, belägen i ett av Göteborgs mest levande och attraktiva områden, där kontor, handel, restaurang, caféer, service, wellness och bostäder samsas.
När Wallenstam fick flera lediga lokaler i byggnaden valde man att genomföra ett pilotprojekt där man i samband med renovering av lokaler och tekniska system även ville erbjuda marknaden ett koncept med nyckelfärdiga kontor. Ledorden för projektet var flexibilitet, skalbarhet och snabbrörlighet.
Vårt uppdrag har varit att se över lokalernas planlösningar, ytskikt och fasta inredning med fokus på återbruk och flexibilitet. Målet var att skapa ett starkt och hållbart koncept som fungerar både för byggnaden och för olika hyresgäster, och som kan anpassas över tid.
Genom att återbruka befintliga material och planlösningar skapades ett kostnadseffektivt och resurseffektivt koncept. Den genomgående idén var att skapa arbetsytor som enkelt kan anpassas efter hyresgästens behov utan större ingrepp eller ombyggnad.
Gestaltningskonceptet utgår från byggnadens funktionalistiska uttryck och de bevarade detaljerna från tidigare ombyggnader. En detaljerad inventering gav oss möjlighet att använda många av byggnadens originalmaterial, vilket både bidrog till hållbarhet och gav byggnaden karaktär.
Färgsättningen är central i konceptet, med en dämpad skala i mjuka, moderna toner. För att skapa flexibilitet och ge hyresgäster möjlighet att enkelt ändra sina ytor, utan större ingrepp, har samma färgskala och material använts genom hela byggnaden.
Det gemensamma kontorstrapphusets entré har renodlats och fått ny färgsättning, medan stengolv och stentrappa har slipats och behandlats. I källaren har ett modernt cykelrum inretts, med omklädning, dusch och tvättmöjligheter.
Med målet att bevara så mycket som möjligt av byggnadens befintliga material, ytskikt och planlösningar, genomfördes en grundlig inventering tillsammans med beställare och övriga projektörer.
Smarta övervägningar gjordes för att förändra rätt delar och uppnå bättre flexibilitet, effektivare utnyttjande av ytor, förbättrade siktlinjer och fina rumssamband.
Exempel på återbrukade material är:
Slipad originalparkett och polerade stengolv
Ytskikt i samtliga wc:n har bevarats och städats grundligt
Textilmattor har bevarats, trots viss slitage; de svarta eller mörkgrå mattorna har kompletterats med varma kulörer på väggar och dörrar
Pentryn har demonterats, lackats om och återbrukats
Glaspartier och dörrar är återbrukade och ommålade
Befintliga undertak har bevarats och kompletterats i stor utsträckning
Befintliga elkanaler och radiatorer har ommålats
Strategin sparade både tid och resurser, och för att minska klimatpåverkan valde projektgruppen även att använda pappreglar i de nya väggarna istället för traditionella stålplåtreglar.
Det nyckelfärdiga kontorskonceptet har varit mycket attraktivt i en marknad där tomma kontorslokaler i äldre bebyggelse ökar. Samtliga lokaler blev snabbt uthyrda.
Genom att erbjuda flexibla och snabbt anpassningsbara kontorslösningar har Wallenstam kunnat möta den växande efterfrågan på effektiva och hållbara arbetsmiljöer. Projektet har inte bara effektiviserat användningen av byggnaden utan också stärkt affärsmodellen genom att erbjuda ett kostnadseffektivt alternativ till traditionella hyresgästanpassningar.
Fotograf: Roger Sandberg
Relaterade projekt
Se alla
Relaterade tjänster
Kontor
Vi ser variation och flexibilitet som nyckelord för att kunna skapa attraktiva arbetsplatser för framtidens kontor och dess medarbetare.
Transformation
Genom transformation kan vi anpassa och återbruka befintliga strukturer för att möta samtida behov samtidigt som vi ser till att strukturernas arkitektoniska arv och värden bevaras.