Helsingborg
Dockanparken och djungellekan
KundStadsbyggnadsförvaltningen, Helsingborgs stad
PlatsHelsingborg
Dockanparken är belägen i och kring en gammal torrdocka. Gestaltningen tar avstamp i platsens historia och adderar samtidigt element för att forma dess nya identitet. Parken utgör den första kontakten med H+-området från staden då en ny cykelbro från Helsingborg centrum landar här.
Dockanparken med Djungellekan mottog Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur 2022.
Parken spelar en viktig roll som en av få parker i området H+.
Dockanparken innehåller platser för en bred målgrupp med en lekplats - Djungellekan, promenadstråk, solplatser, vattenkontakt, tillgång till en gammal kranstruktur och en stor grönyta för rekreation.
Biodiversiteten kommer att förbättras avsevärt i området med många olika planteringstypologier och artrikedom.
Lekplatsen Djungellekan uppförs i parkens södra del.
Här väcks barnens upptäckarlust och nyfikenhet i en prunkande miljö med fullskaliga gorillor, giraffer och elefanter i origamitema.
Lekutrustningen är skapad unikt för platsen och parkens rutschkana går bland annat genom elefantens snabel.
Parkens tema är resultatet av en tävling utlyst bland barn i Helsingborgs stad där det vinnande och mest önskade förslaget var djungeltema.
Dockanparkens gestaltning bygger på de övergripande målen för hela H+ området med 5 gemensamma ledord, 5 T:n som vi eftersträvar i arbetet:
Teknologi - Vi utvecklar och testar nya idéer.
Tid - Vi skapar närhet i vardagen, service och rekreation inom 600 meter.
Talang - Vi bejakar kreativitet och företagsamhet. Genom att involvera invånare och näringslivet.
Tolerans - Mångfald i allt. Vi bjuder in och involverar invånare, samarbetspartners och andra aktörer i olika typer av medskapande processer.
Men inte Tillrättalagt - Vi går utanför ramarna. Visar öppenhet och transparens om att utveckla mötesplatser, innehåll och stadsdelar utan att veta hur dessa ska se ut.
Fotograf: Werner Nystrand
Relaterade projekt
Se alla
Relaterade tjänster
Stadsbyggnad
Vi tror på en visionsdriven process med tät samverkan mellan byggaktörer, myndigheter och allmänheten för att bygga en bättre och mer hållbar stad.
Landskapsarkitektur
Vi analyserar platser, deras historia och hur människor använder den fysiska miljön.
Transformation
Genom transformation kan vi anpassa och återbruka befintliga strukturer för att möta samtida behov samtidigt som vi ser till att strukturernas arkitektoniska arv och värden bevaras.